PAPÍN: V obci zozbierali nebezpečný odpad, ktorý poputuje do prešovskej spaľovne

22.10.2008 Humenné

Papín/Humenné 22. októbra (TASR) - Samospráva v obci Papín v Humenskom okrese vyčistila priestory, v ktorých v pondelok 20. októbra objavili divokú skládku so sudmi s nebezpečným odpadom.
\"Ihneď po zásahu humenských hasičov, ktorí načierno dovezený odpad preverili, sme sa pustili do jeho likvidácie. Za pomoci pracovníkov nášho družstva sme ho naložili do veľkokapacitného kontajnera a umiestnili na tunajšej skládke tuhého komunálneho odpadu, odkiaľ bude prevezený do spaľovne nebezpečného odpadu v Prešove, \" uviedol dnes pre TASR starosta Papína Miroslav Lukáč. Dodal, že čierna skládka sa nachádzala na pozemku, na ktorom sa pasie hovädzí dobytok a kde miestne družstvo vyváža maštaľný hnoj. \"Objavil ju pracovník družstva, vedenie ktorého ihneď informovalo políciu, \" doplnil starosta. V obci ani jej okolí sa ďalšie čierne skládky nenachádzajú. \"Niekto sa chcel zbaviť bordelu takouto cestou, pretože mu bolo vopred jasné, že mu ho na našu skládku neumiestnime, \" povedal Lukáč.
Keďže sa odpad nachádzal v blízkosti malého miestneho potoka a v prípade úniku hrozilo jeho zamorenie, informované boli aj zložky civilnej ochrany a životného prostredia. Na divokej skládke sa nachádzalo šesť 200-litrových plechových prázdnych sudov, kartónové sudy s granulami, ktoré slúžia na otravu potkanov a sto malých plechoviek s otravou na vošky, mravce alebo podobný hmyz so starým dátumom výroby. Našťastie z uzavretých sudov do ovzdušia ani do pôdy a vody neunikli žiadne jedy. Po nezodpovednom majiteľovi odpadu pátra polícia.
 

Vyberte región